Skansegutten.no
Hovedsiden
Informasjon
Nyhetsarkiv
Nyhetsbrev
Fotoalbum
Videoklipp
Gjestebok
Kontaktskjema
Linker
På stedet hvil...
Skansens Bataljon
Informasjon
Sesongprogram
Marsjrapporter
Rådet
Uniformer
Hederstegn
Lover
Historie
Sanger
Skansegutten
Sjefsregister
Kontakt
Foreldregruppen

Skanseguttenes Forening
Informasjon
Styrer/komiteer
Lover
Brushytten
Kontakt


Verdens stiligste buekorps
SKANSENS
BATALJON
stiftet 22. mai 1860


Helteborg er trolig funnet

Publisert 1. april 2011 - Tekst: Lars Petter Jørgensen


APRIL SPØK, DESSVERRE! BLE DU LURT?

- Under graving like ved Skansemyren idrettsplass har Grønn Etat i Bergen Kommune funnet det som trolig er Skansens Bataljons gamle steinborg, Helteborg.

Maskinfører Kristian Johan Eriksen, som forøvrig også har bakgrunn som soldat i Skansens Bataljon, tok kontakt med oss tordag 31. mars og fortalte om funnene. Årsaken til at de begynte å tenke i den retning at dette måtte være Helteborg er funn av buekorpseffekter. Det er blant annet funnet 2 "rødmalingsstokker" og en ganske stor vimpel med med intialene S-K. Disse bokstavene kan være en forkortelse på både Skandsens Kårdekorps (1869-1880) eller Skandsens Kompani (1880-1890). "Rødmalingsstokkene" er i overraskende god stand, og er helt lik stokkene som vi allerede har i vårt arkiv fra 18
80-tallet.

Liten informasjon
Det har i flere år vært jobbet med å lokalisere Helteborg, men det finnes liten informasjon i korpsets arkiv. På side 34 i Torstein Slettens historiebok fra 1960 kan vi lese følgende:

". . . . . .Når større kamphandlinger skal finne sted, er scenen en annen. Da drar de i samlet tropp oppover den bratte stien langs Sjurelven til de kommer opp på høyde med Skansemyren, eller Nyegården som den også kalles. Der har de sin egen festning. "Helteborg" er navnet. Borgen er ganske stor, ca. 2 meter høy, 5 meter lang og 4 meter brei. Den er bygget i gråstein og kan nok stå for en støyt. Kanskje er det restene av et gammelt smalefjøs, kanskje har guttene murt den opp selv. Den har en dominerende beliggenhet oppe mot fjellet mellom Skansemyren Idrettsplass og Fløybanen. I dag er det neppe spor etter den, men utsikten kan en nyte, og friheten lar seg fornemme der oppe mot himmelens blå. . . . . . . . . . . . Her drev guttene sine øvelser i friidrett, boksing og bryting på den åpne plassen foran borgen."

Helteborg er en meget viktig del av Skansens Bataljons eldre historie. Blant annet er korpsets høyeste utmerkelse oppkalt etter Helteborg. Les mer om dette her.

Graving stanset
- Kristian Johan Eriksen forteller videre at Riksantikvaren har stanset all graving med anleggsmaskiner med øyeblikkelig virkning. Arkeologer fra Bergen museum er allerede på plass for å registrere funnene.

Det er foreløpig ikke bestemt om borgen skal graves frem i sin helhet, men Riksantikvaren har ytret ønske om at Skanseguttenes Forening skal få være med å vurdere dette. Først og fremst er det viktig å få endelig bekreftet at dette er Helteborg. Hensyn til området forøvrig er også viktig.

- Alt tyder på at vi endelig har funnet Helteborg, sier Tom Rakner som er styreformann i Skanseguttenes Forening. - Det er en gledens dag, forsetter han.


Befaring fredag klokken 14.00
- Skansegutten.no's utsendte fikk sent torsdag kveld observere effektene som er funnet, og det det hersker liten tvil om at dette stammer fra buekorpset. Av naturlige årsaker har Riksantikvaren bedt oss om å vente med å publisere bilder av effektene som er funnet til de er mer undersøkt. Det er også lett å se konturene av borgen. Ved første øyekast ser det faktisk ut som hele borgen er inntakt under fyllmassene.

Representanter fra Skanseguttenes Forening og Buekorpsmuseet i Bergen skal sammen med Riksantikvaren ha en felles befaring i dag fredag klokken 14.00. - Hvis noen ønsker å være med å ta en titt er de hjertelig velkommen, sier Tom Rakner. Interesserte kan ta kontakt med Rakner direkte.


Skansegutten.no kommer tilbake med flere bilder og en større reportasje snart.


Kommentarer om saken. Ta gjerne kontakt med nettredaktør Lars Petter Jørgensen på e-post lpj@skansegutten.no. Gjesteboken er også åpen for kommentarer.

© 2000-2006 Skansens Bataljon & Skanseguttenes Forening,
Skansen Brannstasjon, Øvre Blekevei 1, 5018 Bergen.

Design og drift Lars Petter Jørgensen
Lyst å bli skansegutt?
Meld deg inn i verdens stiligste buekorps; Skansens Bataljon. Hos oss får du være med på
mye moro!

[Les mer]

Korpsets navn er Skansens Bataljon, og dets formål er å samle gutter i godt kameratskap, samt å oppdra dem til veldisiplinerte gutter, som likeledes blir øvet i eksersis og idrett.

§1 Lover for Skansens Bataljon.

Hva er så lystelig å gå som marsjparaden oppå Skansen, hvor Fløyfjell skuer ned derpå, og skogens trær, de vakter står. Mens fanegarden bærer de gamle faner frem og hjem, de unge med geværer alltid ring vil slå om dem.

1. vers "Marsj for Skansens
Bataljon".