HISTORIE

Innledning

De skulle visst hva de startet opp, de små kjuaguttene som stiftet de forskjellige buekorps rundt om i Bergen by for halvannet århundre siden. På eget initiativ i det lille de hadde av fritid, samlet de seg for
å drive sin lek uten innblanding fra de voksne. Fellesskapet og kameratskapet må ha vært viktige elementer for dem i årene som har gått, ettersom buekorpsene har utviklet seg til det de er. Ved å lese Skansens Bataljons historie, går det opp for en hvilken utrolig innsats og entusiasme som har blitt utvist for denne gutteleken opp igjennom årene, både fra de aktives og fra gamlekarenes side.

Denne historiske oversikten tar for seg år for år og er i hovedsak basert på korpsets fire historiebøker;

1860-1960, 1960-1970 og 1970-1985, alle skrevet av skansesjef i 1934, Torstein Sletten.

Samt 1985-2000 skrevet av skansesjef 1952 Kjell Nesse

Forord

På midten av 1800-tallet er Bergen en helt annen by enn i dag, og befolkningen teller rundt 24000 innbyggere. Byens grenser går fra Mulelven til Rundemansvarden, over varden på Blåmanen vestover til Skomakerdiket, fra Nordre Starefoss over Kalfarveien 250 meter sør for Stadsporten, til Hospitalsengen nord for St. Jørgens hospital, over Lille Lungegårdsvann, over Sydneshaugen og ned til Puddefjorden ved Dokken.

Hvis vi hadde stått nede på Torget og kikket oppover Fløifjellet, hadde man sett grå fjellvegg og grønne marker med steingjerder her og der. Smale veier slynger seg oppover fjellsiden, og det er ikke de veiene vi i dag kjenner til. Hverken Fjellveien, Fløisvingene eller Kamveien er anlagt, men Fløipilen står der. Sjurelven går i ville kast nedover fjellsiden der hvor i dag Fløibanen har sitt spor.

Oppe på Skansen, eller Store Bleken Gård som det den gang het, ser vi Madame Proms våningshus omkranset av innmark. Et stykke lenger oppe ligger Øvre Bleken Gård.

Bebyggelsen oppover mot Skansen er mer spredt enn i dag, og mellom Øvregaten og Store Bleken er det hager og dyrket mark der hvor Skansesvingene i våre dager slynger seg oppover.

Oversikt

Når historiesiden er ferdig vil du kunne velge tidsperioder i intervaller på 20 år.